Wycieczka edukacyjna w ramach integracji klas pierwszych
23.09.2024 klasa I H wraz z oddziałami integracyjnymi odwiedziła Gospodarstwo Pasieczne ”Sądecki Bartnik” w Stróżach.
W „Miodowej Szkole” odbyły się zajęcia z anatomii i zachowań owadów społecznych w tym przypadku pszczół miodnych. Warsztaty robienia świec, degustacja miodu oraz zwiedzanie muzeum pszczelarstwa. Nie od dzisiaj wiadomo, że miód i produkty pszczele wzmacniają organizm, działają antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, mogą obniżać ciśnienie, wpływają na metabolizm komórkowy i układowy. Miód jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, a w grobowcach egipskich faraonów znaleziono miody, które nadal nadawały się do spożycia.
Badania naukowe potwierdzają potwierdzają, że:
-Pyłek kwiatowy zawiera białka, węglowodany, witaminy A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, lipidy, a także kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy oraz sole mineralne.
-Pierzga kwiatowa zawiera tłuszcze nienasycone i nasycone, aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K, fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.
-Propolis swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza witaminy – witaminy A, C, D i E oraz z grupy B; minerały – żelazo, miedź, kobalt, magnez, cynk, fosfor, mangan, krzem, selen; kwasy fenolowe; flawonoidy; terpenoidy.
Polski Miód to super food 🙂 Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.